Vad innebär det att vara SMSlivräddare?

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Sedan 2010 har systemet använts för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Dessa data publicerades 2015 i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift.

Under 2015 inleddes en teknikutveckling och SMSlivräddare systemet bygger nu på en mobilapplikation som laddas ner till användarens mobiltelefon. SMSlivräddare systemet använder sig numera av GPS teknik för att positionera de frivilliga och detta gör att det går snabbare och mer exakt. Den nya tekniklösningen möjliggör också att data från Sveriges Hjärtstartarregister inkorporeras i appen.
Sedan sommaren 2015 har den nya appen använts i Stockholm för en fortsatt vetenskaplig utvärdering av om frivilliga livräddare, förutom att utföra Hjärt-lungräddning, också kan uppmanas att hämta hjärtstartare. I oktober 2016 utvidgades projektet också till Västra Götaland.
För att delta som SMSlivräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning. Hos bland annat HLR-rådet finns information om var du kan söka kurser: http://www.hlr.nu/hitta-hlr-utbildare/

Ladda ner SMSlivräddare appen där du hittar andra appar, direktlänk hittar du här

När du laddat ner appen via App Store eller Google Play kan du registrera dig som SMS-livräddare genom att följa instruktionerna i appen. Larmcentralen kommer då att kunna hitta din position och larma dig om ett misstänkt hjärtstopp inträffar i din närhet. Vid en larmsituation blir du ombedd att antingen ta dig direkt till platsen för hjärtstoppet och genomföra hjärt-lungräddning eller att ta dig till en hjärtstartare och ta med den till platsen för hjärtstoppet. Positionen för det aktuella hjärtstoppet och hjärtstartare visas på en karta, och du får en vägbeskrivning för hur du kan ta dig dit.

Om du t.ex. på din arbetsplats har en tillgång till en hjärtstartare kan du markera detta i appen när du registrerar dig. Denna hjärtstartare måste vara anmäld och validerad i Sveriges hjärtstartarregister: http://www.hjartstartarregistret.se/

Som SMS-livräddare godkänner du att du blir positionerad och att dina personuppgifter blir behandlade på ett konfidentiellt sätt inom ramen för forskningsprojekt av bolaget som sköter driften av SMSlivräddare systemet.
Som SMS-livräddare får du inte lämna ut information om larmet på exempelvis sociala medier och du ansvarar själv för sin egen säkerhet.

 

När du laddat ner appen och registrerat dig

I appen finns en funktion för ”testlarm” där du kan testa hur ett larm kan komma att se ut och hur det låter. Även när det inte är ett larm kan du se tillgängliga hjärtstartare i ditt närområde.

Tänk på att alltid presentera dig som SMS-Livräddare, vid behov kan du använda ditt SMS-livräddar-ID som finns i appen. Du ingår som en frivillig extra resurs i larmkedjan i avvaktan på att ambulans anländer. Tänk alltid på din egen säkerhet då du springer på larm, och utsätt dig inte för onödiga risker.

Tänk på att:

  • Du måste ha platstjänster på och appen öppen i bakgrunden för att kunna ta emot ett larm om misstänkt hjärtstopp.
  • Att du när som helst kan stänga av ljudet eller dra ner mute-knappen på din telefon.
  • Håll alltid appen uppdaterad med senaste versionen via App Store eller Google Play för att vara säker på att den fungerar så bra som möjligt.
  • Om du tappar din uppkoppling till telefonen kan du ej ta emot larm, dock återkopplas du automatiskt så fort du återfår din uppkoppling.
  • Alla appar som använder platstjänster förbrukar lite batterikraft, detta kan öka något om du förflyttar dig mycket under dagen.
  • Larm skickas bara ut mellan kl 07.00 och 23.00.
  • Kolla gärna igenom FAQ här på hemsidan för att få svar på andra frågor.

Du är en mycket viktig resurs och dina insatser kan göra skillnad för den som drabbas av hjärtstopp.