Varje hjärta räknas.
Det finaste du kan göra är att rädda liv – alla kan lära sig HLR
Om du har hjärtat på rätta stället, en utbildning i HLR och är över 18 år kan du precis som Ida-Maria ladda ner och registrera dig i vår app. Bli en i laget som räddar liv du också. Som frivillig livräddare kan din insats betyda en andra chans för en medmänniska som drabbats av hjärtstopp. Du bidrar med extra trygghet och säkerhet i samhället genom att du snabbt kan vara på plats när någon drabbats och hjälpa till i väntan på ambulans. Bli en i laget som springer för att varje hjärta räknas.
Ladda ner appen!
Läs mer om senaste versionen av appen här.
Så funkar det
Kort om systemet Sms-livräddare
Vårt system ser till att du som har kunskap i HLR kan hitta och hämta hjärtstartare utplacerade i samhället och ta dig till den som drabbats av hjärtstopp för att göra en livräddande insats innan ambulans kommer. Läs mer om att registrera dig i vår app och hur appen funkar.
Varje region tar beslut om de vill ansluta till systemet eller inte. Just nu är 14 regioner i Sverige anslutna: Blekinge, Dalarna, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. Utlarmningen av frivilliga livräddare görs av larmcentralen. När ett samtal kommer in till 112, som gäller ett misstänkt hjärtstopp, larmas alltid ambulans ut och samtidigt skickas ett larm ut via via vår app till de livräddare som befinner sig i närheten.
När larmet kommer
Du kan idag få larm kl 07–23. När du får ett larm kan du vara närmare än ambulans och räddningstjänst och därför hinna påbörja en livräddande insats innan de kommer. Som frivillig livräddare kan du larmas till misstänkta hjärtstopp ute på gatan, i motionsspåret, på affären eller hemma hos en privatperson. Du kan göra skillnad i någons liv!
När larmet kommer i appen Sms-livräddare visas ett ungefärligt avstånd till den nödställda. Detta baseras på den senaste positionen systemet fått från din app. Vi uppmanar dig att acceptera larmet när det kommer, det är först när du accepterat som du får en exakt position och kan överväga om det är inom räckhåll för dig eller inte. Du kan sedan avböja om det inte är möjligt att ta dig till platsen. Upp till de 30 närmaste frivilliga larmas samtidigt som du och ambulans är alltid på väg. När du accepterar larmet får du en karta direkt till den drabbade personen eller via närliggande hjärtstartare. Sedan tar du dig till platsen för att påbörja livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst anländer.
I de allra flesta fall är upplevelsen av att ha hjälpt en medmänniska positiv. Men du kan mötas av en situation där personen som drabbats redan avlidit eller där livräddande insatser kommer för sent och personen avlider medan du är på plats. Förbered dig på att det är stor skillnad på att göra HLR i ett utbildningsrum och att göra det i en akut situation. Din insats är alltid mycket värdefull!
Här kan du läsa mer om hur du gör på platsen för hjärtstoppet.
Tänk på säkerheten
Tänk alltid på din egen och andras säkerhet när du tar dig till platsen. Om du kommer med bil ska du parkera utan att riskera att blockera framfart för räddningsfordon. Tänk också på att du är där som privatperson och inte har några befogenheter utöver att vara en hjälpande och livsviktig medmänniska. När ambulans, räddningstjänst eller polis kommit fram leder de insatsen på plats och du följer deras direktiv. När din hjälp inte längre behövs lämnar du platsen. Om de är på plats före dig låter du dem arbeta ifred.
Du behöver vara myndig
För att registrera dig som frivillig livräddare ska du vara över 18 år och ha kunskaper i HLR. 18-årsgränsen beror på att du behöver kunna ta ett eget beslut om att frivilligt hjälpa till med något som handlar om liv och död för en annan människa.
Ställ in telefonen!
Du behöver ställa in din telefon för att kunna ta emot larm, läs mer här.
Kontakt före och efter larm
Du som väljer att vara frivillig livräddare kan få vara med om att den som drabbats av hjärtstopp inte går att återuppliva eller redan har varit avliden en tid. Om du varit på ett larm och i en situation som du bär med dig och är påverkad av ska du kontakta regionsamordnaren i din region för att få stöd.
Om du har frågor eller behöver teknisk support ska du börja med att söka i vår FAQ. Om du inte hittar svaret där kontaktar du samordnaren för Sms-livräddare i din region.
Om du behöver utbildning i HLR
Vi på Sms-livräddare utbildar inte i HLR. Om du behöver gå en kurs finns information hos Svenska HLR-rådet om var du kan hitta utbildare. Det är också viktigt att uppdatera sina kunskaper kontinuerligt eftersom riktlinjerna förändras över tid. Om det var länge sedan du gick en kurs i HLR rekommenderar vi att du gör det igen.
Om hjärtstartare
Sms-livräddare använder Hjärtstartarregistrets data för att hitta närmaste hjärtstartare. Vi arbetar inte med registrering av hjärtstartare och har inte möjlighet att hjälpa till med det. Om du känner till en hjärtstartare som saknas i Sveriges hjärtstartarregister kan du uppmana innehavaren att registrera den. Vid frågor om Hjärtstartarregistret eller er hjärtstartare, kontakta info@hjartstartarregistret.se.