Vad innebär det att vara SMSlivräddare?

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Dessa data publicerades 2015 i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift.

Under 2015 inleddes en teknikutveckling och SMSlivräddare systemet bygger idag på en mobilapplikation som laddas ner till användarens mobiltelefon. SMSlivräddare systemet använder sig numera av GPS-teknik för att positionera de frivilliga och detta gör att det går snabbare och är mer exakt. Den nya tekniklösningen möjliggör också att data från Sveriges Hjärtstartarregister inkorporeras i appen.
Sedan sommaren 2015 har den nya appen använts i Stockholm för en fortsatt vetenskaplig utvärdering av om frivilliga livräddare, förutom att utföra Hjärt-lungräddning, också kan uppmanas att hämta hjärtstartare. I oktober 2016 utvidgades projektet också till Västra Götaland. Under hösten 2018 anslöt sig Sörmland och Västmanland. Under 2018 inleddes ett distributionsavtal med SOS Alarm och den första november 2019 anslöt sig Region Blekinge och Region Östergötland till SMSlivräddare. Under 2020 ser vi nu fram mot att fler regioner i Sverige ansluter och senast är Region Kronoberg som anslöt 1/6 2020.

För att delta som SMSlivräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning. Vi utbildar inte i HLR men hos bland annat HLR-rådet finns information om var du kan söka kurser: http://www.hlr.nu/hitta-utbildare/

Ladda ner SMSlivräddare appen där du hittar andra appar, direktlänk hittar du här

När du laddat ner appen via App Store eller Google Play kan du registrera dig som SMSlivräddare genom att följa instruktionerna i appen. Larmcentralen kommer då att kunna  larma dig om ett misstänkt hjärtstopp inträffar i din närhet. Vid en larmsituation blir du ombedd att antingen ta dig direkt till platsen för hjärtstoppet och genomföra hjärt-lungräddning eller att ta dig till en hjärtstartare och ta med den till platsen för hjärtstoppet. Positionen för det aktuella hjärtstoppet och hjärtstartare visas på en karta, och du får en enkel vägbeskrivning för hur du kan ta dig dit.

Om du t.ex. på din arbetsplats har tillgång till en hjärtstartare kan du markera detta i appen när du registrerar dig. Denna hjärtstartare måste vara anmäld och validerad i Sveriges hjärtstartarregister: http://www.hjartstartarregistret.se 

SMSLivräddare använder Hjärtstartarregistrets kartfunktion för att kunna hänvisa livräddare till närmaste hjärtstartare. Vi hämtar data därifrån och använder i våra larm och i kartan i appen, men vi är inte inblandade i registreringen av hjärtstartare. Om du känner till en hjärtstartare som saknas i Sveriges hjärtstartarregister så uppmana innehavaren att registrera den. Vid frågor om Hjärtstartarregistret eller er hjärtstartare, kontakta info@hjartstartarregistret.se

Som SMSlivräddare godkänner du att du blir positionerad och att dina personuppgifter blir behandlade på ett konfidentiellt sätt av bolaget som sköter driften av SMSlivräddare-systemet och i förekommande fall även inom ramen för forskningsprojekt.
Som SMSlivräddare får du inte lämna ut information om larmet på exempelvis sociala medier och du ansvarar själv för sin egen säkerhet.

När du laddat ner appen och registrerat dig

Se till att du accepterar att appen får skicka notiser till dig och att den får tillgång till ”platstjänster”, annars kan du inte ta emot larm. Ange detta ”alltid” och inte bara ”när appen används”. I appen finns en funktion för ”testlarm” där du kan testa hur ett larm kan komma att se ut och hur det låter. Även när det inte är ett larm kan du se tillgängliga hjärtstartare i ditt närområde.

Tänk på att alltid presentera dig som SMSLivräddare, vid behov kan du använda ditt SMSlivräddar-ID som finns i appen. Du ingår som en frivillig extra resurs i larmkedjan i avvaktan på att ambulans anländer. Tänk alltid på din egen säkerhet då du springer på larm, och utsätt dig inte för onödiga risker.

Tänk på att:

  • Du måste ha platstjänster aktiverat för SMSLivräddare appen på din telefon och ange det ”Alltid” för att kunna ta emot ett larm om misstänkt hjärtstopp.
  • Du måste också ställ in så att SMSlivräddare-appen kan skicka notiser till din telefon, annars kan du inte få några larm.
  • Från och med version 3.50 av appen kan du ställa in så att larm går igenom ljudlöst. läs mer här https://www.smslivraddare.se/viktiga-varningar
  • Om du inte önskar att ljud går igenom ljudlöst måste du själv ändra detta under inställningar i din telefon.
  • Håll alltid appen uppdaterad med senaste versionen via App Store eller Google Play för att vara säker på att den fungerar så bra som möjligt.
  • Om du tappar din datauppkoppling till telefonen eller inte har tillgång till wi-fi  kan du ej ta emot larm, dock återansluts du automatiskt så fort du återfår din uppkoppling.
  • Alla appar som använder platstjänster förbrukar lite batterikraft, detta kan öka något om du förflyttar dig mycket under dagen men batteriförbrukningen ligger på 1-3% per vecka i dagsläget.
  • Larm skickas idag bara ut mellan kl 07.00 och 23.00 och detta baseras på erfarenheter från forskningsperioden i Stockholm.
  • Kolla gärna igenom FAQ här på hemsidan för att få svar på andra frågor.

Du är en mycket viktig resurs och din livräddande insats kan göra skillnad för den som drabbas av hjärtstopp.