Nästa generations livräddarapp är här
Releasen av den uppdaterade appen startar 22 november 2023. Under en period av tre veckor förs alla registrerade frivilliga livräddare över till den nya appen. Det kan därför dröja innan du har den nya appen i din telefon. Du behöver inte göra något och du kan få larm som vanligt under tiden.
Vi har gjort en stor utveckling av appen och framtidssäkrat systemet. Vi har uppdaterat plattformen, funktionaliteten och utseendet. Det här gör vi som en del av vår utvecklingsresa för att göra systemet än mer robust, flexibelt och smart och med målet att rädda fler liv.
Viktigt om appen och din telefon
Den uppdaterade appen har versionsnummer 4.0. Vi rekommenderar att du bekantar dig med den nya appen så snart du har fått den. Starta ett testlarm för att bli väl förberedd vid larm.
Det är viktigt att din telefon har rätt inställningar för att du ska kunna få larm. När du öppnar appen talar den om för dig om allt är okej för att få larm eller om du behöver ändra någon inställning i din telefon, följ i så fall länkarna. Så här kan det ut när du öppnar appen:
De viktigaste uppdateringarna i appen som du kommer märka av
- När du får ett larm och klickar på pushnotisen ser du både din och den drabbades plats på kartan så att du snabbt kan bedöma om du kan tacka ja eller nej. Din position markeras med den blå pricken och den drabbades position markeras av hjärtat.
- När du tackat ja till ett larm hänvisas du antingen direkt till platsen för hjärtstoppet eller direkt till en hjärtstartare som systemet valt ut åt dig, och du kan nu själv välja en annan hjärtstartare på kartan genom att klicka på en av de andra gröna ikonerna. Du kan också välja att ta dig direkt till den drabbade genom att klicka på den rödvita hjärtikonen. När du gör detta ser du hur rutten ritas om på kartan. Du kan nu alltså själv bedöma vad som går snabbast för dig givet var du befinner dig i förhållande till de hjärtstartare du känner till. Dina val påverkar inte andra larmade frivilliga eller larmet i sig. Här ser du två bilder där olika hjärtstartare har valts vid samma larm.
- Klicka på adresslänken vid adressen i larmet om du vill använda telefonens karta med rösthänvisningar. Du klickar dig lätt tillbaka till larmet på länken uppe i vänstra hörnet. Till vänster ser du appen, notera de blå adresslänkarna, och till höger ser du telefonens karta.
- Många av er har efterfrågat ett sätt att identifiera er för blåljuspersonal och anhöriga. Nu kan du lättare nå ditt Frivillig-ID via kartan, även vid ett larm (en stjärnikon uppe i högra hörnet). Du kan också nå ditt Frivillig-ID via Meny.
- Vi har uppdaterat appens utseende, bilder och färger enligt dagens praxis för placering av knappar, utseende på Meny med mera. Det finns också mer information som du ska läsa när du registrerar dig första gången, varje gång du startar testlarm och efter riktigt larm.
Här finns mer information om appen och här om att vara frivillig livräddare.
Behöver du repetera dina kunskaper i hjärt-lungräddning? Här finns en kostnadsfri interaktiv utbildning från Svenska HLR-rådet! Du hittar också utbildare nära dig via HLR-rådets utbildningsportal eller genom att söka på nätet.