Internationell forskning säger: Tidiga insatser vid hjärtstopp räddar liv
Internationella studier påtalar vikten av tidiga livräddande insatser vid hjärtstopp utanför sjukhus för att rädda fler liv. Tidig hjärt-lungräddning (HLR) inom 3–5 minuter anses mer än fördubbla chansen för överlevnad vid ett hjärtstopp utanför sjukhus. Med hjärtstartare på plats inom 3–5 minuter har så hög överlevnad som 50–70 % påvisats.
Sedan 2015 har internationella medicinska rikt linjer betonat samhällets ansvar att involvera medborgarna i tidig HLR och defibrillering, innan sjukvården tar vid. Samhällets ansvaret omfattar utbildning i HLR, utplacering och användning av hjärtstartare samt registrering av dem i nationella register.
ILCOR
Den internationella organisationen International Liaison Commitee on Resuscitation (ILCOR) gör återkommande fördjupade litteraturstudier av det vetenskapliga bevisläget inför kommande internationella riktlinjer i Hjärt-lungräddning. År 2020 lyfte ILCOR särskilt fram nya tekniker för att stötta tidiga livräddande insatser, till exempel system som Sms-livräddare. Rekommendationen från ILCOR är att införa sådana system som en del av den ordinarie vårdkedjan. ILCOR är tydliga och säger: ”Vi rekommenderar att medborgare, som befinner sig i närheten av ett misstänkt hjärtstopp utanför sjukhus, och som angett att de vill bli larmade, ska larmas till platsen.”
European Resuscitation Council (ERC)
ERC rekommenderar i sina senaste internationella riktlinjer för HLR, publicerade i mars 2021, att system som larmar frivilliga vid hjärtstopp införs i alla Europeiska länder. I den del av riktlinjerna som har rubriken ”Systems saving lives” presenteras de fem punkter som anses viktigast för att rädda liv, och som punkt 2 anges att införa teknologi för att larma frivilliga med hjälp av mobiltelefoner vid hjärtstopp.
Här finns ERCs riktlinjer i sin helhet.
Svenska rådet för hjärt-lungräddning
Svenska HLR-rådet, som nationell kunskaps- och utbildningsorganisation, har som mål att fler ska överleva hjärtstopp i Sverige. De vill sprida kunskap i samhället om behandlingen av hjärtstopp och det är HLR-rådet som skapar och utvecklar riktlinjer och utbildningsprogram för HLR i Sverige.
Svenska HLR-rådet anger vidare i deras nationella strategi för ökad överlevnad vid hjärtstopp att de stöder införandet av ett nationellt system med frivilliga livräddare som larmas vid misstänkt hjärtstopp för att utföra HLR och använda en hjärtstartare med målet att öka andelen bystander-HLR i samhället.
I sin skrift 10 steg för att öka överlevnaden rekommenderar HLR rådet systemet Sms-livräddare som ett av stegen för att öka överlevanden vid hjärtstopp i Sverige.
Internationell Forskning
Utlarmning av frivilliga livräddare ökar överlevnaden vid hjärtstopp. Det pan-europeiska forskningssamarbetet ESCAPE-net har i juli 2023 publicerat en artikel med poolad data för över 9 500 patienter som drabbats av hjärtstopp. I studien jämförs utfallet från Danmark, Nederländerna, Schweiz och Sverige då frivilliga livräddare larmats vid hjärtstopp eller inte och utfallsvariablerna är: tidig HLR, tidig defibrillering och 30-dagars överlevnad.
I artikeln, som är publicerad i Journal of American College of Cardiology, redovisas en ökning av tidig HLR och tidig defibrillering när frivilliga livräddare larmas precis som visats i flertalet andra artiklar tidigare. För första gången påvisas även överlevnadsvinster då patientantalet är så stort. En 30-dagars överlevnad på 22 % sågs i patientgruppen där frivilliga livräddare larmades och författarna sammanfattar sina fynd på följande vis: Activation of a volunteer response system in cases of OHCA was associated with higher chances of bystander CPR, bystander defibrillation, and 30-day survival, compared with no system activation.
Nedan ser ni vad som angetts som central illustration där resultaten redovisas och här hittar ni artikeln på tidskriftens hemsida och på Science direct
Forskning i Sverige
Karolinska Institutets Hjärtstoppscentrum har genomfört en vetenskaplig utvärdering av vårt system. Dels med fokus på om systemet leder till ökad AED-användning, och i förlängningen ökad överlevnad när frivilliga larmas ut, och dels avseende psykologiska effekter på de frivilliga efter larm. Datainsamlingen avseende AED användning avslutades i mitten av 2020 och resultaten finns nu publicerade i JAMA cardiology. Karolinska Institutet sammanfattade resultaten i ett pressmeddelande du kan läsa här. Sammanfattningsvis var frivilliga livräddare först på plats och använde en hjärtstartare i en tredjedel av fallen och förde HLR i närmare hälften av alla hjärtstopp.
Allt fler regioner i Sverige ansluter sig till Sms-livräddare-systemet. Genom att på detta sätt engagera frivilliga personer har samhället också ett ansvar att säkerställa erforderligt stöd för att kunna hantera både livräddarsituationen och eventuella reaktioner som kan uppstå i efterförloppet. För detta krävs ökad kunskap om frivilliga livräddares erfarenhet och upplevelser.
I regionerna Sörmland och Västmanland har en kvalitativ intervjustudie genomförts med syftet att belysa frivilliga livräddares upplevelser av uppdraget. Rekrytering av informanter skedde via appen Sms-livräddare, intervjuer genomfördes 2020 och resultatet finns att läsa här.
Redan 2015 publicerades resultatet av en randomiserad studie utförd på Sms-livräddare systemet i New England Journal of Medicine. Detta visade att då frivilliga sms-livräddare larmades och kom först till platsen ökade andelen patienter som fick tidig hjärt-lungräddning med 32 %.
Det är sedan tidigare bevisat att tidig HLR, alltså innan ambulansen anländer, fördubblar chansen till överlevnad, läs gärna mer här.
Ytterligare publikationer gällande systemet sms-livräddare:
Mobile-Phone Dispatch of Laypersons for CPR in Out-of-Hospital Cardiac Arrest
A smartphone application for dispatch of lay responders to out-of-hospital cardiac arrests
A brisk walk—Real-life travelling speed of lay responders in out-of-hospital cardiac arrest
Forskning i Danmark
I Danmark pågår en vetenskaplig utvärdering av Heartrunnersystemet. I en artikel publicerad i den ansedda tidskriften Journal of American College of Cardiology redovisas data för Köpenhamns första år med ett system där frivilliga livräddare larmas vid misstänkta hjärtstopp.
I 42 % av hjärtstoppen under denna tid var en eller flera av de frivilliga livräddarna på plats innan ambulansen för att påbörja livräddande insatser. I den grupp där frivilliga livräddare var först på plats redovisar forskarna att tre gånger så många patienter defibrillerades innan ambulansen kom fram (21,2 % jämfört med 6,7 %). Det var 39 patienter som defibrillerades av frivilliga livräddare under denna tid och även om patientmaterialet i studien var relativt litet så redovisar forskarna en ökning av 30-dagarsöverlevnaden för patienterna i den grupp där frivilliga var först på plats.
I februari 2023 publicerades forskning från Region Hovedstaden i Danmark som visar ett samband mellan ökad bytande HLR och defibrillering vid hjärtstopp utanför sjukhus när en eller fler frivilliga livräddare var på plats innan ambulans. Här hittar du en länk till artikeln. Och här är en länk till en film som Akutberedskabet i Köpenhamn gjorde för att förklara resultaten (på danska).
Pågående forskning
Handelshögskolan
Adam Altmejd vid Handelshögskolan i Stockholm arbetar med ett pågående forskningsprojekt där data från systemet Sms-livräddare används. Syftet är att mäta hur stor effekt hjärt-lungräddning utförd av frivilliga livräddare har på patienters chans att överleva. I tidigare experiment har man kunnat se att införandet av Sms-livräddare-applikationen ökar sannolikheten att en hjärtstoppspatient får hjärt- och lungräddning. Men studierna har varit för små för att kunna säga något säkert om hälsoutfall. Genom att använda så kallad kvasi-experimentell metod kommer denna studie kunna dra nytta av data från alla år Sms-livräddare-tjänsten varit aktiv för att mäta orsakssambandet mellan hjärt-lungräddning och överlevnadschans. Tjänsten Sms-livräddare är endast aktiv dagtid, kortfattat kan man säga att metoden som används jämför överlevnadsgraden mellan de som drabbats av hjärtstopp precis innan tjänsten aktiverats med de som drabbas precis efter den aktiverats.
Källor
10 steg till ökad överlevnad, HLR-rådet
Nationell strategi för plötsligt hjärtstopp i Sverige – HLR rådet
First Responder Engaged by Technology Systematic Review, ILCOR/COSTR
European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2021