Så gör du HLR
Som frivillig livräddare är det viktigt att du regelbundet fräschar upp dina kunskaper i hjärt-lungräddning. Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning har gjort den här filmen. Den visar hur du gör hjärt-lungräddning och hur du använder en hjärtstartare. Nedanför filmen finns även bildinstruktioner.
1. Kontrollera livstecken!
Kontrollera medvetandet. Ropa och skaka försiktigt personen i axlarna.

2. Kontrollera andning
Öppna luftvägen genom att böja huvudet bakåt med en hand på pannan och två fingrar under hakan. Kontrollera andning, SE, LYSSNA, KÄNN.

3. Larma 112 och starta HLR
Om personen är medvetslös med ingen eller onormal andning, larma 112 och starta HLR.

4. Gör 30 kompressioner
Placera båda händerna ovanpå varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger. Tryck ner bröstkorgen minst 5–6 cm i en takt av 100–120/minut. Släpp upp bröstkorgen mellan varje bröstkompression.

5. Ge 2 inblåsningar
Gör 2 inblåsningar, blås tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt att göra 30 bröstkompressioner varvat med 2 inblåsningar oavbrutet tills ambulans eller räddningspersonal tar över.

6. Använd en hjärtstartare
Använd en hjärtstartare så snart det är möjligt. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner. Se till att ingen rör patienten när du utlöser strömstöten. Du kan hitta hjärtstartare i din närhet via kartan i appen Sms-livräddare.

Om du är ute på till exempel stan och ser en hjärtstartare som du inte hittar i appen, så uppmana innehavaren att snarast registrera den i Sveriges hjärtstartarregister. Det är bara hjärtstartare som finns i Hjärtstartarregistret som syns i appen Sms-livräddare.
Copyright: Illustrationerna ovan är publicerade med tillstånd från Laerdal medical A/S samt Svenska HLR-rådet.