Så gör du HLR

Som SMSlivräddare kan det vara bra med en liten uppfräschning av kunskaperna i hjärt-lungräddning. Se gärna på detta filmklipp hur man gör hjärt-lungräddning samt använder hjärtstartare. Nedan finns även bildinstruktioner för hur du utför hjärt-lungräddning.

1. Kontrollera livstecken!

Samtliga bilder återgivna med tillstånd  från Svenska HLR rådet / Laerdal Medical A/S

Kontrollera medvetandet. Ropa och skaka försiktigt personen i axlarna.

2. Kontrollera andning

Öppna luftvägen genom att böja huvudet bakåt med en hand på pannan och två fingrar under hakan. Kontrollera andning, SE, LYSSNA, KÄNN.

3. Larma 112 och starta HLR

Om personen är medvetslös med ingen eller onormal andning, larma 112 och starta HLR.

4. Gör 30 kompressioner

Placera båda händerna ovanpå varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger. Tryck ner bröstkorgen minst 5 – 6 cm i en takt av 100-120/minut. Släpp upp bröstkorgen mellan varje bröstkompression.

5. Ge 2 inblåsningar

Gör 2 inblåsningar, blås tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt att göra 30 bröstkompressioner varvat med 2 inblåsningar oavbrutet tills ambulans eller räddningspersonal tar över.

6. Använd en hjärtstartare

Använd en hjärtstartare så snart det är möjligt. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner. Se till att ingen rör patienten när du utlöser strömstöten. Du kan hitta hjärtstartare i din närhet via kartan i SMSlivräddare appen.

Om du är ute på till exempel stan och ser en hjärtstartare som du inte hittar i appen, så uppmana innehavaren att snarast registrera den i Sveriges hjärtstartarregister. Det är bara hjärtstartare som finns i www.hjartstartarregistret.se som syns i SMSlivräddare appen.

Copyright. Illustrationerna ovan är publicerade med tillstånd från Laerdal medical A/S samt Svenska HLR-rådet