Att vara frivillig livräddare
Tack till dig som är frivillig livräddare! Med din hjälp kan fler liv räddas.
Om du vill repetera dina kunskaper i hjärt-lungräddning erbjuder Svenska HLR-rådet en webbutbildning. Den tar 15 minuter och kostar ingenting.
Så gör du på plats
Några viktiga saker att tänka på när du svarar ja på ett larm och hjälper till på plats:
- Tänk alltid på din egen och andras säkerhet.
- Du får larm i egenskap av privatperson och har inga andra befogenheter än att vara en medmänniska som hjälper till när någon annan behöver det som mest.
- Är ambulans, räddningstjänst eller polis redan på plats, avstå från att gå fram, låt dem arbeta ifred.
- Om du kommer med bil ska du parkera så att du inte stör utryckningsfordonens möjlighet att komma fram.
- Presentera dig som frivillig livräddare och visa eventuellt ditt Frivillig-ID som finns i appen.
- Starta HLR omedelbart och använd en hjärtstartare så snart det är möjligt.
- Om du utför HLR ska du fortsätta med det tills du blir avlöst! Avlösning sker lämpligast efter fullföljd kompressionsserie, dvs efter 30 utförda kompressioner eller under tiden en hjärtstartare analyserar hjärtrytmen. Det är viktigt att du kommunicerar med den som löser av dig för att HLR ska pågå så effektivt som möjligt.
- När ambulanspersonal, räddningstjänst eller polis anländer leder de insatsen på plats och du kan kort presentera dig som frivillig livräddare och rapportera vad du sett och gjort. Du överlåter arbetet till dem och respekterar deras önskemål. Låt dem ta över och låt dem arbeta ifred om de inte uttryckligen ber om din hjälp. Lämna platsen när överlämningen är klar.
- Om du i samband med larmet har hämtat och lånat en hjärtstartare lämnar du tillbaka den till ägaren om inte ambulanspersonalen uttryckligen vill behålla den. Rutin för återlämning av hjärtstartare kan dock variera beroende på vilken region du befinner dig i.
- Om du behöver prata med andra om det du varit med om ska du respektera den drabbades integritet. Dela inte information som kan identifiera den drabbade, till exempel ska du utelämna adress, namn och tidpunkt eller annan specifik information.
Före och efter larm
Din insats är alltid mycket värdefull. Du som väljer att vara frivillig livräddare kan få vara med om att den som drabbats av hjärtstopp inte går att återuppliva eller redan har varit avliden en tid.
Förbered dig på att det är stor skillnad på att göra HLR i ett utbildningsrum och att göra det i en akut situation. I de allra flesta fall är upplevelsen av att ha hjälpt en medmänniska positiv.
Om du varit på ett larm och i en situation som du bär med dig och är påverkad av ska du kontakta din regionsamordnare för att få stöd.
Information till frivilliga livräddare
Några viktiga saker om appen
- För att du ska få larm måste du tillåta platstjänster Alltid. I appens Inställningar ska du bara ha gröna bockar. Om någon bock är röd, följ länken och ändra inställning i din telefon.
- Den e-postadress du registrerat i appen behöver du ha tillgång till om du glömt ditt lösenord. Kom därför ihåg vilken e-post du registrerar i appen!
Säkerhet vid larm
- 112 har bedömt platsen för larmet som säker, men du avgör själv. Utsätt dig inte för fara.
- HLR på riktigt är inte som på övning, du kan möta ledsna anhöriga och det kan vara svårt att göra HLR på platsen.
- Undrar någon vem du är, visa ditt Frivillig-ID som finns i Meny. Ofta har 112 meddelat att frivilliga är på väg.
- Behöver du stöd efteråt, prata gärna med andra på plats och dina nära. Efter larmet får du e-post med en enkät där du kan ta vidare kontakt med regionen för stöd.
- Ta dig fram säkert. Följ trafikreglerna. Parkera så att ambulans kommer fram.
Larm och information
- Att det dröjer mellan larm är bra, då har ingen fått hjärtstopp nära dig. Larm kommer oregelbundet och det kan vara långt mellan varven.
- Larmcentralen kan avbryta eller uppdatera larm när de får ny info, t.ex. portkod. Du får då ett meddelande i appen.
- Om larmet avbryts innan du är framme på platsen för hjärtstoppet ska du inte fortsätta dit utan omedelbart avbryta din medverkan. Respektera avbrutna larm för att inte utsätta dig för risk. Ett larm kan avbrytas av flera olika anledningar och beslutet fattas av larmcentralen baserat på information i 112-samtalet.
- När du själv avbryter larmet påverkas inte andra frivilliga eller larmet i sig.
- Av integritetsskäl delar vi inte info om var du befinner dig, därför vet inte 112 eller ambulans att du är på väg eller när du kommer fram.
Navigation
- När larmet kommer får du en vägbeskrivning till den drabbade, ibland via en hjärtstartare som systemet valt åt dig.
- Du kan välja en annan hjärtstartare genom att klicka på ikonen för den på kartan, då ändras rutten utifrån ditt val. Du kan också välja att ta dig direkt till den drabbade genom att klicka på hjärtikonen som visar den platsen.
- Kanske har du en egen hjärtstartare eller vet var det finns en nära? Du avgör vad som är snabbast och bäst givet var du är i relation till den drabbade.
- Din position är en blå cirkel på kartan.
Hos den drabbade
- Är du först på plats ska du starta HLR direkt. Om HLR pågår kan du lösa av, eller ta hand om anhöriga, vinka in ambulans, hålla upp dörren, hjälpa till att flytta möbler etc.
- Du får larm som privatperson oavsett din vanliga yrkesroll. Lyssna på blåljuspersonalen och ge dem plats att arbeta. Stanna kvar om de ber dig, lämna platsen om du inte behövs.
- Värna den drabbade, lämna inte ut info som kan identifiera personen. Ta hand om varandra.