Hem|För livräddare|Att använda appen

Att använda appen

  • Du måste ha platstjänster aktiverat för appen Sms-livräddare på din telefon, och ange Alltid, för att kunna ta emot ett larm om misstänkt hjärtstopp. Om du istället väljer När appen används begränsas positioneringen och du kommer missa larm i din närhet.

  • Du måste tillåta notiser för appen Sms-livräddare, annars kan du inte ta emot larm.

  • Från och med version 3.50 av appen kan du ställa in så att larm går igenom ljudlöst. Läs mer. Om du inte önskar att ljud går igenom ljudlöst måste du själv ändra detta under inställningar i din telefon.

  • Håll alltid appen uppdaterad med senaste versionen via App Store eller Google Play för att vara säker på att den fungerar så bra som möjligt. Ställ gärna in Automatisk uppdatering!

  • Om du tappar din datauppkoppling till telefonen kan du inte ta emot larm, dock återansluts du automatiskt så fort du återfår din uppkoppling.

  • Alla appar som använder platstjänster förbrukar batterikraft. Denna kan öka något om du förflyttar dig mycket under dagen, men batteriförbrukningen gällande vår app ligger på mindre än 1 procent/vecka i dagsläget.

  • Larm skickas idag bara ut mellan klockan 07.00 och 23.00. Detta baseras på erfarenheter från forskning som visade att många frivilliga upplevde obehag av att väckas nattetid. Om tiderna ändras kommer du att få information om det.

  • Kolla gärna igenom FAQ för att få svar på andra frågor.

  • Du är en viktig resurs och din livräddande insats kan göra stor skillnad för den som drabbats av hjärtstopp.

Bli frivillig sms-livräddare

För att bli frivillig sms-livräddare ska du vara över 18 år och ha kunskap i hjärt-lungräddning. Om du behöver gå en kurs finns information hos Svenska HLR-rådet om var du kan hitta utbildare. Vi utbildar inte i HLR. När du uppfyller kriterierna laddar du ner appen Sms-livräddare i din app-butik och registrerar dig. Välkommen!

Registrera dig

Du registrerar dig i appen genom att följa instruktionerna. Du behöver acceptera att appen får skicka notiser till dig och att den får tillgång till Platstjänster, annars kan du inte ta emot larm. Gå in i telefonens inställningar och välj Alltid och inte bara När appen används annars kan systemet inte hitta dig och du får inga larm.

Testlarm

I appen finns en funktion för testlarm där du kan testa hur ett larm ser ut och hur det låter, adressen som då används är ”på låtsas” och du ser att det står ”testlarm” i appens övre kant. Du kan alltid se tillgängliga hjärtstartare i ditt närområde i appen, denna info kommer från Hjärtstartarregistret och baseras på vad innehavarna har registrerat där.

Tillåt alltid platstjänster

När du laddar ner appen första gången anger du Tillåt alltid för platstjänster. För iOs: När Apple en tid senare skickar en karta till dig med en fråga om du vill fortsätta tillåta appen att hitta dig så ska du svara ja för att kunna fortsätta ta emot larm. Så här ser Apples karta ut:

Som sms-livräddare godkänner du att du blir positionerad och att dina personuppgifter blir behandlade på ett konfidentiellt sätt av bolaget Heartrunner Sweden AB som äger, utvecklar och sköter driften av systemet, och i förekommande fall även inom ramen för forskningsprojekt av olika huvudmän. Läs vår Privacy policy. 

När larmcentralen larmar dig

När du är klar med registreringen i appen, och har ställt in platstjänster enligt ovan, kan larmcentralen larma dig när någon drabbats av misstänkt hjärtstopp i din närhet. Vid larm blir du ombedd att antingen ta dig direkt till platsen för hjärtstoppet och genomföra hjärt-lungräddning eller att först ta dig till en hjärtstartare och hämta den. Positionen för det aktuella hjärtstoppet och hjärtstartare visas på en karta, och du får en enkel vägbeskrivning för hur du kan ta dig dit. Det kan ta lång tid mellan larmen i din närhet. Om du har aktiverat notiser och tillåtit platstjänster kan du alltid ta emot larm.

Som sms-livräddare får du inte lämna ut information om larmet på exempelvis sociala medier och du ansvarar själv för sin egen säkerhet.

Du är nu en frivillig livräddare

Du är nu en frivillig extra resurs i larmkedjan i avvaktan på att ambulans anländer. Tänk alltid på din egen säkerhet när du springer på larm, och utsätt dig inte för onödiga risker. Tänk på att alltid presentera dig som sms-livräddare när du kommer fram till platsen för ett misstänkt hjärtstopp. Du kan till exempel, om det behövs, använda ditt Sms-livräddar-ID som finns i appen. Läs mer om hur du gör på plats. 

0

SMS-LIVRÄDDARE I SVERIGE

0

CIRKA ANTAL SVENSKAR SOM SERVAS AV SMS‑LIVRÄDDARE

0

CIRKA ANTAL HJÄRTSTARTARE PÅ ALLMÄN PLATS I SVERIGE

Kontakta oss

Heartrunner Sweden AB Fogdevreten 2, 171 65 Solna info@heartrunner.com

Heartrunner är ett innovationsföretag inom medtech. Startat av hjärtforskare. Fokuserade på att rädda fler liv.

Kontakta oss Heartrunner Sweden AB, Fogdevreten 2, 171 65 Solna, info@heartrunner.com

Heartrunner är ett innovationsföretag inom medtech. Startat av hjärtforskare. Fokuserade på att rädda fler liv.