Livräddande insatser

I fredags den 1/11 startades tjänsten SMSlivräddare upp i Östergötland och Blekinge. Redan första helgen har 10 larm om misstänkt hjärtstopp skickats ut i dessa två regioner.

10 larm där larmoperatören på SOS Alarm 112 tryckt på knappen och flera frivilliga accepterat och sprungit för att göra en livräddande insatser för en medmänniska. 
Vilket lagarbete! Tack för ert engagemang alla frivilliga SMSlivräddare.

Men vi behöver bli fler!
Sprid budskapet och engagera fler för att täcka in hela ytan av regionerna.
Från tätort till landsbygd Region Östergötland Region Blekinge#enilaget

Region Blekinge och Region Östergötland

Idag 1/11 2019 så startar SMSlivräddare systemet i Region Blekinge och Region Östergötland! Detta är de första två regionerna som ansluter sig genom distributionsavtalet med SOS Alarm och vi är väldigt glada över det.

Är du verksam inom en region där SMSlivräddare ännu inte är aktiv, se här för att kontakta SOS Alarm (längt ned på sidan) och ta nästa steg!

Vi ser fram mot att snart få berätta om lyckade insatser och räddade liv och väntar på att fler regioner ansluter sig under 2020

/David och Jessica

Livräddande insatser kräver lagarbete!

Låt oss stolt presentera vår film om lagarbete som genererar livräddande insatser. Med den vill vi uppmana dig som kan HLR, är över 18 år och vill göra en insats för en medmänniska, att ladda ner appen SMSlivräddare och registrera dig. Systemet är idag aktivt i Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Region Västmanland, Region Sörmland

Under hösten ansluter Region Blekinge och Region Östergötland och det ska bli väldigt roligt!

Fler regioner visar intresse och du kan hjälpa oss att skapa engagemang genom att dela filmen till dina vänner. Om din region inte anslutit sig än, så kan du lägga ett medborgarförslag och påverka regionspolitikerna.

Vi kan inte rädda alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp, men vi ska ge alla en ärlig chans

/ Owe, David och Jessica

#enilaget #livräddandeinsatser #smslivräddare #tillsammansräddarviliv

Felmeddelande när ni svarat på enkäten – Åtgärdat!

Hej en del av er har fått ett felmeddelande när ni besvarat enkäten. Men era svar har registrerats som de ska under hela tiden!

Problemet uppstod då ni besvarade ”påminnelsen” om att svara på enkäten och berodde på ett litet fel i en loop i databasen som hanterade just påminnelserna, detta åtgärdas nu under förmiddagen.

Använd den första länken som skickas ut för att undvika att problemet släpar efter.

Med vänlig hälsning, David. Driftansvarig.


SMSlivräddare på Gatherfestivalen

Den 12/9 kommer David Fredman, som är en av grundarna och nu driftansvarig för SMSlivräddare, medverka vid en paneldebatt på Gathefestivalen i Sickla. Ämnet på paneldiskussionen är ”Innovating Public Services” och är en part av Co-Creation temat.

Moderator är Sara Araya från Open Lab och hon kommer ledsaga deltagarna genom en session bland annat om hur innovationer kan användas för att nå de globala hållbarhetsmålen (global sustainability goals) och hur innovativa tjänster kan utvecklas bäst för de som behöver dem mest.

Panelen består förutom David, av Dhakshy Holmgren från TechTensta och Liselothe Engelgren, verksamhetschef för upphandlingen i Stockholms Stad.

Läs mer här och anmäl er om ni är nyfikna! https://www.gatherfestival.com/sessions/innovating-public-services

Bli en i laget som SMSlivräddare

I en debattartikel publicerad i Aftonbladet den 21 juli, skriver Maria Khorsand, VD på SOS Alarm, att Sverige behöver fler vardagshjältar. Det skriver vi under på!

Precis som Maria skriver är det fler och fler som anmäler sig som SMSlivräddare. Fram till idag har över 52 000 valt att ladda ner SMSlivräddare appen och skapat en profil för att kunna ta emot ett larm om misstänkt hjärtstopp och kunna göra en livräddande insats för en medmänniska.

Fler och fler regioner ansluter sig till SMSlivräddare systemet, som distribueras av SOS Alarm. Detta kommer leda till fler och fler vardagshjältar i Sverige.

Vi är glada att tillsammans med SOS Alarm AB kunna erbjuda en tjänst som tjänar som ett verktyg för att skapa ett tryggare samhälle.

Livräddande insatser kräver lagarbete och tillsammans kan vi rädda liv!

Bli en i laget du också! 
Bli SMSlivräddare och bli en vardagshjälte

#enilaget #livräddandeinsatser #vardagshjältar

https://www.aftonbladet.se/…/sverige-behover-fler-vardagshj…

Träff för frivilliga i Göteborg

Den 9 maj hölls en träff för frivilliga SMSlivräddare i Göteborg. Träffen var ett lokalt initiativ med syftet att låta volontärer dela erfarenheter och bättra på sina kunskaper i hjärt-lungräddning.

Det kom cirka 30 personer som visade ett stort intresse och engagemang! En del av dessa utgör nu en referensgrupp för SMSlivräddare hos regionens projektledare, vilket är oerhört värdefullt. Tack alla som kom! 

Frukt, choklad och nötter står framdukat. I bakgrunden syns ett tiotal personer som samtalar.
Tre personer är redo att testa att utföra kompressioner på utbildningsdockor från Laerdal.
En grupp kvinnor sitter på knä runt en utbildningsdocka och fäster en hjärtstartare på dockan.

”Bästa implementering” 2019

Under Innovationsfondens dag utsågs systemet bakom SMSlivräddare-appen till ”Bästa implementering” 2019.

Mattias Ringh tar emot priset

Vi är stolta över de fantastiska resultat som systemet visar och tackar alla våra SMSlivräddare som räddar liv!

Träff för SMSlivräddare i Göteborg

Datum9 Maj 2019
Tid18:30 – 20:30
PlatsWalkfeeling® Rörelsepark™
AdressNorra Ågatan 40, Mölndal

Projektet SMSlivräddning har nu varit igång i Västra Götaland sedan oktober 2016. Många SMS-livräddare har ingripit på olika sätt vid ett plötsligt hjärtstopp. Lullan Backman på Heartex Första Hjälpen AB har tagit initiativ till en träff för alla SMSlivräddare: Vi tror att det är värdefullt att SMSlivräddare får möjlighet att träffas, träna mer HLR och utbyta erfarenheter.

Vi hoppas framför allt att ni som är SMSlivräddare i Göteborg med omnejd tycker att detta är intressant. Alla SMSlivräddare i Västra Götalandsregionen är så klart välkomna!

  1. Välkomna! Lullan, Tommy, Morten, Jenny och Solveig
  2. Walkfeeling®, Tommy Olausson
  3. SOS-alarm, Jenny Friberg
  4. SMSlivräddare i VGR Solveig Aune, projektledare för SMS-livräddning i VGR, ger oss lite information om hur projektet fortskrider och uppdaterar oss om läget just nu.
  5. Tid för erfarenhetsutbyte och frågor SOS-alarm bjuder på fika, kommer att ta bilder och intervjua några av er.
  6. Fri tid för HLR-träning på Little Anne dockor och Q-CPR Testa din HLR-teknik på Q-CPR-dockor med Morten Blakstvedt från Laerdal Medical. Flera instruktörer finns att fråga och få råd av och många dockor att träna på.
  7. Flera olika hjärtstartare finns på plats. Lullan visar hur några olika ser ut och fungerar.

Det finns 150 platser. Evenemanget är kostnadsfritt. Alla som deltar får nyheter, kunskaper och ett andningsskydd i nyckelring.
Anmälan görs till Lullan Backman på lullan@heartex.se.

Ladda ner inbjudan som pdf här:

SMSlivräddare på väg till Blekinge län

Frivilliga SMS-livräddare, som rycker ut på larm om hjärtstopp efter en signal i mobilen, är på väg till Blekinge. Politiskt beslut om hur det ska betalas väntar i vår.

Se hela inslaget från SVT här.