Omstart av larm till Sms-livräddare i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen

Från och med den första september startar utalarmering till frivilliga sms-livräddare i Västra Götalandsregionen igen och från och med den tredje september följer Region Stockholm med.

Se nedan ett inslag från SVT med anledning av det där Christer, som överlevde sitt hjärtstopp tack vare frivilligas insatser.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sms-livraddarna-stoppades-under-coronapandemin-nu-startar-appen-igen

Trevlig helg önskar teamet bakom Sms-livräddare!

SMSlivräddare i Region Kronoberg

Idag den första juni startar SMSlivräddare i Region Kronoberg!

Region Kronoberg blir den sjunde regionen som ansluter sig till systemet, vilket är mycket glädjande och följer därmed grannlänet Blekinge, säger Magnus Käck, KAM Vård hos SOS Alarm. SMSlivräddare bidrar till att stärka kedjan som räddar liv tillsammans med ambulans och räddningstjänst. 

Snabbt larm och tidig insatt hjärt-lungräddning ökar möjligheten till överlevnad, varje minut utan insats efter hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med 10 procent. 

– För oss i Region Kronoberg är det självklart att vi ska ansluta oss till denna tjänst. Det är en väldigt liten kostnad för att rädda liv. Nu börjar arbetet med att marknadsföra tjänsten, få livräddare att ansluta sig och att registrera hjärtstartare i länet, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) Region Kronoberg.

Vi ser fram mot att fler regioner ansluter sig och blir en i laget så att fler får chansen att stärka kedjan som räddar liv med hjälp av frivilligas insatser! Läs mer här hos SOS Alarm hur din region gör för att ansluta sig.

Tillsammans räddar vi liv!

Danmark visar vägen – först i Europa med landsomfattande system för frivillig livräddning

Systemet Sms-livräddare växer utanför Sveriges gränser. Sedan 1 maj 2020 finns det
i hela Danmark, under namnet TrygFonden Hjerteløber. Nu blir Danmark första land i Europa med ett enhetligt och landsomfattande system. Systemet införs där av TrygFonden, som sedan flera år verkar för att skapa ett tryggare Danmark.

Det finns redan många frivilliga livräddare i Danmark, över 80.000 personer, och i höst satsar TrygFonden på kampanjer i Danmark för att rekrytera ännu fler.

– Det är mycket roligt att Hjerteløber-systemet nu är landstäckande. Nu kan hela Danmark rädda liv med ett och samma system och livräddarna kan hjälpa oavsett var i landet de befinner sig. Danskarna har tagit emot systemet med öppna armar och visat att de är redo att hjälpa andra när det behövs, säger Grethe Thomas, projektchef, TrygFonden.

– Det är en härlig känsla att vi bidrar till att fler kan överleva hjärtstopp, att veta att människors kunskap i hjärt-lungräddning och hjärtstartare i samhället kommer till användning, tillägger David Fredman, driftansvarig på Heartrunner Sweden AB, som utvecklat och driver Sms-livräddare.

ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) rekommenderar att system för frivillig livräddning införs i alla länder, mer information.

Ny appversion lanserad 26/3

Hej

Nu i dagarna släppte vi en ny version av SMSlivräddare appen. Den innehåller saker som är osynliga, men livsviktiga inför den stora uppdatering som sker snart. Inom kort kommer larmcentralerna kunna uppdatera informationen i ett larm och avbryta larm om hjälp inte behövs eller läget på platsen är förändrat.

Så se till att ni laddar ner den nya versionen av appen så snabbt som möjligt och ställ gärna in ”automatisk” uppdatering av appen så slipper du tänka på det.

För uppdatering kring läget i de regioner som är anslutna till SMSlivräddare systemet avseende coronaviruset så kika in på www.smslivraddare.se/corona där vi uppdaterar informationen så snart något nytt händer.

Tänk alltid på din egen säkerhet!

Tack för att du är en i laget!

/david

Ang HLR vid misstanke om covid-19

Idag publicerar Svenska Rådet för Hjärt-Lungräddning rekommendationer för hjärtlungräddning i samband med misstänkt eller befarad covid-19 smitta (corona).

Nedan länkar vi till deras utförliga PDF dokument. https://www.hlr.nu/wp-content/uploads/2020/03/Svenska-HLR-rådet-rekommendationer-gällande-covid-19-200317-1200-Final.pdf

I det avsnitt som vänder sig till lekmän och frivilliga SMSlivräddare så anger HLR rådet att HLR med enbart kompressioner skall utföras om det finns misstanke om covid-19 smitta, eller i en akut situation där det är svårt att fastställa misstanke eller förekomst av smitta.

Tänk alltid på din egen säkerhet i alla situationer och kom ihåg att du som SMSlivräddare alltid kan välja att tacka nej till ett larm. 

Tack för ert engagemang!

David och Jessica

Med anledning av coronaviruset

2020 03 12

Även vi får frågor om Covid 19, och de rör av naturliga skäl HLR och de situationer som då uppstår.

Larmoperatören på larmcentralen är den som identifierar behovet av HLR vid ett inkommande samtal om misstänkt hjärtstopp. Det är sedan ambulansdirigenten på larmcentralen som fattar beslutet om att aktivera SMSlivräddarefunktionen och larma ut frivilliga. Vi är ansvariga för tekniken som då aktiveras, men inte för beslutet att aktivera den.

Du som frivillig SMSlivräddare som tar emot ett larm avgör i varje enskilt fall om du ska acceptera larmet eller inte. Detta gäller inte bara idag, utan även tidigare och i framtiden. Du som SMSlivräddare skall alltid tänka på din egen säkerhet och på plats avgör du om du vill avstå från inblåsningar, om du känner tveksamhet till situationen och eventuell risk för smitta. 

Regionerna i Sverige som är anslutna till SMSlivräddare är de som fattar ett eventuellt beslut om att pausa utalarmering av frivilliga. Med tanke på den rådande situationen i samhället är vi uppmärksamma och följsamma om ett sådant beslut kommer. 

Vi hänvisar till Folkhälsomyndighetens webbplats för aktuell information om coronavirus (COVID-19) https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Vi hänvisar till www.1177.se eller www.11313.se för mer information om coronaviruset   

Tack för att du är #enilaget för #livräddandeinsatser 

David och Jessica, Drift- och Marknadsansvariga för SMSlivräddare

Läs mer om coronaviruset specifikt i de anslutna regionerna, se länkar nedan.

Blekinge: https://regionblekinge.se/halsa-och-vard/for-vardgivare/smittskyddsenheten/information-om-coronaviruset.html

Östergötland: https://www.1177.se/Ostergotland/sa-fungerar-varden/varden-i-ostergotland/samlad-information-om-coronaviruset/

Sörmland: https://regionsormland.se/halsa-vard/information-om-coronaviruset-covid-19/

Västmanland: https://regionvastmanland.se/vardgivare/behandlingsstod/coronavirus—covid19/

Stockholm: https://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/om-det-nya-coronaviruset/

Västra Götalandsregionen: https://www.vgregion.se/aktuellt/nyhetslista/information-om-coronaviruset2/

Livräddande insatser

I fredags den 1/11 startades tjänsten SMSlivräddare upp i Östergötland och Blekinge. Redan första helgen har 10 larm om misstänkt hjärtstopp skickats ut i dessa två regioner.

10 larm där larmoperatören på SOS Alarm 112 tryckt på knappen och flera frivilliga accepterat och sprungit för att göra en livräddande insatser för en medmänniska. 
Vilket lagarbete! Tack för ert engagemang alla frivilliga SMSlivräddare.

Men vi behöver bli fler!
Sprid budskapet och engagera fler för att täcka in hela ytan av regionerna.
Från tätort till landsbygd Region Östergötland Region Blekinge#enilaget

Region Blekinge och Region Östergötland

Idag 1/11 2019 så startar SMSlivräddare systemet i Region Blekinge och Region Östergötland! Detta är de första två regionerna som ansluter sig genom distributionsavtalet med SOS Alarm och vi är väldigt glada över det.

Är du verksam inom en region där SMSlivräddare ännu inte är aktiv, se här för att kontakta SOS Alarm (längt ned på sidan) och ta nästa steg!

Vi ser fram mot att snart få berätta om lyckade insatser och räddade liv och väntar på att fler regioner ansluter sig under 2020

/David och Jessica

Livräddande insatser kräver lagarbete!

Låt oss stolt presentera vår film om lagarbete som genererar livräddande insatser. Med den vill vi uppmana dig som kan HLR, är över 18 år och vill göra en insats för en medmänniska, att ladda ner appen SMSlivräddare och registrera dig. Systemet är idag aktivt i Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Region Västmanland, Region Sörmland

Under hösten ansluter Region Blekinge och Region Östergötland och det ska bli väldigt roligt!

Fler regioner visar intresse och du kan hjälpa oss att skapa engagemang genom att dela filmen till dina vänner. Om din region inte anslutit sig än, så kan du lägga ett medborgarförslag och påverka regionspolitikerna.

Vi kan inte rädda alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp, men vi ska ge alla en ärlig chans

/ Owe, David och Jessica

#enilaget #livräddandeinsatser #smslivräddare #tillsammansräddarviliv

Felmeddelande när ni svarat på enkäten – Åtgärdat!

Hej en del av er har fått ett felmeddelande när ni besvarat enkäten. Men era svar har registrerats som de ska under hela tiden!

Problemet uppstod då ni besvarade ”påminnelsen” om att svara på enkäten och berodde på ett litet fel i en loop i databasen som hanterade just påminnelserna, detta åtgärdas nu under förmiddagen.

Använd den första länken som skickas ut för att undvika att problemet släpar efter.

Med vänlig hälsning, David. Driftansvarig.