Historien om SMSlivräddare

En grå novembermorgon satt Leif, en av grundarna, på bussen till jobbet på Södersjukhuset i Stockholm. Av någon anledning stod bussen, utan synbar anledning, still länge vid en hållplats vilket skapade frustration hos passagerarna.

Till slut körde bussen vidare och en ambulans bromsade in bakom den. Senare visade det sig att förseningen berodde på att en kvinna hade kollapsat av ett hjärtstopp i busshållplatsen.

Leif blev bestört när han insåg att han som hjärtläkare hade kunnat göra en livräddande insats för den drabbade, men han inte visste om att hjälpen behövdes. Han började tänka att det måste finnas ett sätt att meddela människor med kunskap om hjärt- och lungräddning (HLR) om att ett hjärtstopp skett i närheten, och en idé föddes.

2007 förverkligades idén genom lösningen att använda mobiltelefoner för att uppmärksamma volontärer som är kunniga inom HLR så att de kan hjälpa innan ambulansen hinner fram. Dessa gjordes först via sms men sedan dess har tekniken utvecklats och larmen går numera ut genom en app.

Idén har belönats med “Årets idé” 2007, “Årets tjänst” 2012 och 2017 tilldelades vi Athenapriset av Vinnova och dagens Medicin för att ha skapat ett ekosystem mellan sjukvård och frivilligsamhälle. 2019 uppmärksammades SMSlivräddare och tilldelades InUSe Award.

Resultaten från de första årens vetenskapliga utvärdering publicerades i en prestigefylld medicinsk tidskrift och det var starten på resan mot en nationell och internationell utbredning av SMSlivräddare systemet.


Läs mer