Danmark visar vägen – först i Europa med landsomfattande system för frivillig livräddning

Systemet Sms-livräddare växer utanför Sveriges gränser. Sedan 1 maj 2020 finns det
i hela Danmark, under namnet TrygFonden Hjerteløber. Nu blir Danmark första land i Europa med ett enhetligt och landsomfattande system. Systemet införs där av TrygFonden, som sedan flera år verkar för att skapa ett tryggare Danmark.

Det finns redan många frivilliga livräddare i Danmark, över 80.000 personer, och i höst satsar TrygFonden på kampanjer i Danmark för att rekrytera ännu fler.

– Det är mycket roligt att Hjerteløber-systemet nu är landstäckande. Nu kan hela Danmark rädda liv med ett och samma system och livräddarna kan hjälpa oavsett var i landet de befinner sig. Danskarna har tagit emot systemet med öppna armar och visat att de är redo att hjälpa andra när det behövs, säger Grethe Thomas, projektchef, TrygFonden.

– Det är en härlig känsla att vi bidrar till att fler kan överleva hjärtstopp, att veta att människors kunskap i hjärt-lungräddning och hjärtstartare i samhället kommer till användning, tillägger David Fredman, driftansvarig på Heartrunner Sweden AB, som utvecklat och driver Sms-livräddare.

ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) rekommenderar att system för frivillig livräddning införs i alla länder, mer information.