Hem|Danmark – först i Europa med rikstäckande system för frivillig livräddning

Danmark – först i Europa med rikstäckande system för frivillig livräddning

01/05/2020

Copenhagen iconic view. Famous old Nyhavn port in the center of Copenhagen, Denmark during summer sunny day with Denmark flag on the foreground

Systemet Sms-livräddare växer utanför Sveriges gränser. Sedan 1 maj 2020 finns det i hela Danmark, under namnet TrygFonden Hjerteløber. Nu blir Danmark första land i Europa med ett enhetligt och landsomfattande system. Systemet införs där av TrygFonden, som sedan flera år verkar för att skapa ett tryggare Danmark.

Det finns redan många frivilliga livräddare i Danmark, över 80.000 personer, och i höst satsar TrygFonden på kampanjer i Danmark för att rekrytera ännu fler.

– Det är mycket roligt att Hjerteløber-systemet nu är landstäckande. Nu kan hela Danmark rädda liv med ett och samma system och livräddarna kan hjälpa oavsett var i landet de befinner sig. Danskarna har tagit emot systemet med öppna armar och visat att de är redo att hjälpa andra när det behövs, säger Grethe Thomas, projektchef, TrygFonden.

– Det är en härlig känsla att vi bidrar till att fler kan överleva hjärtstopp, att veta att människors kunskap i hjärt-lungräddning och hjärtstartare i samhället kommer till användning, tillägger David Fredman, driftansvarig på Heartrunner Sweden AB, som utvecklat och driver Sms-livräddare.

ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) rekommenderar att system för frivillig livräddning införs i alla länder, mer information.

0

SMS-LIVRÄDDARE I SVERIGE

0

CIRKA ANTAL SVENSKAR SOM SERVAS AV SMS‑LIVRÄDDARE

0

CIRKA ANTAL HJÄRTSTARTARE PÅ ALLMÄN PLATS I SVERIGE

Kontakta oss

Heartrunner Sweden AB Fogdevreten 2, 171 65 Solna info@heartrunner.com

Heartrunner är ett innovationsföretag inom medtech. Startat av hjärtforskare. Fokuserade på att rädda fler liv.

Kontakta oss Heartrunner Sweden AB, Fogdevreten 2, 171 65 Solna, info@heartrunner.com

Heartrunner är ett innovationsföretag inom medtech. Startat av hjärtforskare. Fokuserade på att rädda fler liv.