Coronavirus

Den här sidan kommer löpande att uppdateras med information om och när läget ändras.
Senast uppdaterad 2020-06-01 09.00

Information om HLR vid bekräftad eller misstänkt covid-19 smitta från Svenska Rådet för Hjärt-Lungräddning – GÖR ENBART KOMPRESSIONER!

På grund av risken för smittspridning av covid-19 (coronavirus) har Svenska Rådet för Hjärt-Lungräddning publicerat rekommendationer för hjärt-lungräddning i samband med misstänkt eller befarad covid-19 smitta.

I det avsnitt som vänder sig till lekmän och frivilliga SMSlivräddare så rekommenderar HLR rådet att hjärt-lungräddning med enbart kompressioner skall utföras i en akut situation, där det kan vara svårt att fastställa misstanke eller förekomst av coronasmitta. Detsamma gäller även i situationer där det finns misstanke om, eller bekräftad smitta med coronavirus. Läs HLR rådets rekommendationer i sin helhet nedan.
Rekommendationer från Svenska rådet för hjärt-lungräddning med anledning av covid-19 (Coronavirus) (PDF, 112kB)

För allmän information om covid-19/coronavirus i Sverige hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten: Aktuellt om covid-19

Info om SMSlivräddaresystemet kopplat till covid-19

  • Regionerna i Sverige som är anslutna till SMSlivräddare är de som fattar ett eventuellt beslut om att eventuellt pausa utalarmering av frivilliga.
  • Du som frivillig SMSlivräddare avgör i varje enskilt fall när du tar emot ett larm – om du ska acceptera larmet eller inte. Detta gäller inte bara idag, utan även tidigare och i framtiden.
  • Du som frivillig SMSlivräddare skall alltid tänka på din egen säkerhet. På plats avgör du om du vill avstå från inblåsningar, om du känner tveksamhet till situationen och eventuell risk för smitta. 

Regional information

2020-05-02

Fem regioner har nu beslutat att tills vidare pausa utlarmningen av frivilliga SMSlivräddare på grund av den rådande situationen med coronaviruset. Detta gäller Region Stockholm, Region Sörmland, Region Västmanland, Västra götalandsregionen och Region Östergötland. När beslut ändras eller tillkommer så kommer vi anslå det här men vi hänvisar till respektive region för vidare information.

Läs mer om coronaviruset specifikt i de regioner som är anslutna till SMSlivräddaresystemet nedan.

  • För allmän information om covid-19/coronavirus i Sverige hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten: Aktuellt om Covid-19
  • För råd och mer information om coronaviruset hänvisar vi till www.1177.se eller www.11313.se 

Tänk alltid på din egen säkerhet när du hjälper andra!

Tack för att du är #enilaget för #livräddandeinsatser!

David Fredman, Driftansvarig
Jessica Holmström, Marknadsansvarig