Nyhetsbrev juni 2017

Nyhetsbrev maj-juni 2017

Leif Svensson, professor hjärtsjukdomar, Karolinska Institutet

Glad sommar till alla SMSLivräddare!

-Fortsatt bara positiva rapporter strömmar in från Livräddarfronten. Jag noterar i mitt nyhetsflöde att flera städer i Europa och ute i stora världen tar efter vårt SMSLivräddarkoncept. Som exempel kan nämnas att Amsterdam har ett snarlikt system som bygger på postnummer, i Nordamerika sprids ett system ffa bland räddningstjänstpersonal kallat PulsePoint. I Japan och inte minst i Tokyo med 400 000 AEDs sprids liknande system. England, Tjeckien, Australien osv har infört SMSLivräddning. Allt med oss i Sverige som modell. Senast i raden är Köpenhamn som infört samma system som vi i Sverige. Nu väntar vi på att SMSLivräddning skall spridas till hela Sverige.

-SMSLivräddarsystemet vann 1:a pris i Medtech4Health riksomfattande tävling. Juryn motiverade första platsen med systemets förträfflighet att ta tillvara de 3 miljoner HLR utbildade och frivilliga resurser som finns i samhället.

-Jag vill gärna ge ett aktuellt exempel från min vardag. I torsdags förra veckan stod jag som vanligt och stekte pannkakor….jag bor i Nacka. Plötsligt SMS larm. Hjärtstopp i Nacka Strand….Full fart med cykeln till den nödställde. Jag och ytterligare en person startade omgående HLR som sen pågick i ca 4-5 minuter till det att polis och brand anlände (polisstationen ligger ytterst nära) . Ambulansen kom efter 10 minuter… Nu i helgen var jag på besök hos min dotter i Västra Götaland….inget nytt larm men jag kollade att min app var igång och funkade. För säkerhets skull kollade jag även närmsta AED.

-SMSLivräddarsystemet har redan visat sig öka bystander ingripande och räddat liv. Systemet som fortfarande är relativt nytt och behöver spridas till fler medhjälpare runt om i landet. Hjälp oss att sprida informationen på twitter/facebook och genom dina kanaler. Minst lika viktigt är att vi gemensamt fortsätter förbättra tekniken och logistiken med systemet. Viktigt därför att du vid fel eller brister som du upptäcker direkt i appen skapar en Felrapport som finns under fliken Kontakta oss.

-Sist men inte minst viktigt….Repetera dina kunskaper i HLR!!! Jag har gjort det efter mitt senaste ingripande…

 

Leif Svensson